PILISI TÖBBNAPOS KIRÁNDULÁS 2018 ÉVBEN

A LÉTSZÁM BETELT, TOVÁBBI JELENTKEZÉSEKET CSAK VÁRÓLISTÁRA TUDUNK FOGADNI !

Túra a Pilisben
 
Tervezett időpont: 2018 június 28.-július 2.      5nap /4 éjszaka/

Program:

Június  28.   csütörtök: indulás, 6.22ó Kaposvár vasútállomás Budapest K-i pu. vonattal, M2, H5 Pomáz,
                                 Pomáz-Pilisszentkereszt autóbusszal. 
                                Pilisszentkereszt, gyalogtúra a Dera-szurdokba, táv.: 5 km, em. 160 m, le. 150 m
Legtöbben egyszerűen csak Szurdok néven ismerik a Pilis egyik leghangulatosabb patakvölgyét.
Pilisszentkereszttől délre, a falu szélső házaitól nem messze kezdődik a több mint 1 km hosszú, meredek sziklák között kanyargó szurdok.
A patak mentén futó ösvény több helyen fahidakon vezet át a vízen, néhol a sziklákon átugrálva kelünk át az igazán csak csapadékos időben folydogáló Dera-patakon.
A mesebeli hangulatú, vadregényes szurdokot 30 perc alatt kényelmesen be tudjuk járni a jól jelzett kék jelzésen. 
A Szurdok felső vége Pilisszentkereszt falu déli végétől közelíthető meg.
 A szurdok felső részénél néhány romos, egykori mészégető kemencét találunk.
A Dera-patak jelenti a Pilis és a Visegrádi-hegység egymás közti határát. Szentendrénél torkollik a Dunába.

Június  29.   péntek: Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentkereszt autóbusz,  Dobogókő- Rám-hegy- Rám
                             szakadék- Dobogókő gyalogtúra 11 km, em. 510 m, le. 510 m
A Rám-hegyen található Ferenczy-szikla sokak szerint a Föld Szívcsakra-középpontja. Egy biztos minden esetre: gyönyörű hely, fantasztikus panorámával Dobogókőre, a Vadálló-kövekre és a környező hegyekre, ahova mindenképp érdemes ellátogatni útba ejtve a Nagyboldogasszony-forrást és a Siketnémák Mária kegyhelyét is!
A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb és feljebb.
A szakadék összeszűkülő sziklafalai néha merőlegesek, de befelé dőlő falakkal is találkozhatunk. A szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg fenékszélessége néhol a 3 m-t sem éri el. Képe az eróziós és talajképződési folyamatoknak köszönhetően napjainkban is folyamatosan változik. A mederben található vízfolyás - amely a szakadék fölötti Három-forrás völgyből, illetve a szurdokvölgy oldalában eredő forrásokból származik - hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad.
 Dobogókő klimatikus gyógyüdülőhely, téli-nyári kiránduló- és síközpont, zarándokhely, ahol számtalan meditációra alkalmas hely található. Dobogókő kilátóiból pedig az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhet.      
                            
 Június  30.   szombat: Pilisszentkereszt - Pilis kilátó - Pilisszentkereszt gyalogtúra, táv.: 11 km, em. 430m, le. 430 m
 Pilis -tető koronája a Boldog Özséb  kilátó
Maga a Pilis-tető 756,5 méteres magasságára a Boldog Özséb-kilátó még 17 métert rátesz, így a torony tetejére érve 773,7 méterrel leszel a tengerszint felett. A Pilis-tető már önmagában is a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja.
A Boldog Özséb-kilátó épületéről
A Boldog Özséb-kilátó egy geodéziai torony (olyan építmény, amely földmérési célokat szolgált) átépítésével jött létre. A betontorony körül fából épült lépcsősor vezeti a kirándulókat a magasba, kívülről pedig függőleges fatartók képeznek egységes homlokzatot.
Ennek eredményeképpen a Boldog Özséb-kilátó fokozatosan képes a környező vidék lenyűgöző látványát a szemed elé tárni. A Pilis-tető csodálatos panorámája minden egyes lépéssel egyre többet mutat. A távolból felsejlik a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is.
A Boldog Özséb-kilátó névválasztásáról
A Boldog Özséb-kilátó arról az Özséb esztergomi kanonokról kapta a nevét, aki a 13.században a környező területeken élő remetékből toborzott szerzetesrendjéhez szellemi vezetőket. Ő az, aki munkája eredményeképpen a Pálosok szerzetesrendet megalapította. A környék mind a mai napig bővelkedik kolostorromokban.
A Pilis-tető sokáig lezárt terület volt, hiszen egy katonai bázis működött rajta, ami észak és észak-nyugat felől védte fővárosunkat egy esetleges támadás ellen. Különösen ügyelj arra, hogy egy fokozottan védett természetvédelmi területre érkeztél.
Ezen a lapos csúcson pár tucat méterre siklóernyősök használják ki a számukra optimális légáramlatokat.
Ha körbenézel, akkor rögtön érteni fogod azt, hogy miért épült ide légvédelmi rakétabázis. Innen tökéletesen megfigyelhető a környezet. Észak felé egészen a Börzsönyig minden akadály nélkül elláthatsz!
A Pilis-tető kiválóan alkalmas sütögetésre is!

Július  1.   vasárnap: Pilisszentkereszt- Holdvilágárok- Kiskovácsi gyalogtúra, táv.: 11 km, em. 340 m
                              le. 490 m, Kiskovácsi- Pilisszentkereszt autóbusz
A Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka a kultikus helyként is ismert, misztikus Holdvilág- árok
Az árok csak száraz időben járható biztonsággal, a patakon több helyen gázlók ill. fatörzsek vezetnek át, egy hosszabb vaslétra is van, a szűk kanyonban óvatosan közlekedjünk. 10 éves kor felett nyugodtan vihetjük a kalandvágyó gyerekeket is. 
Utunkat   az útra dőlt fatörzsek nehezítik, de ahogy feljebb érünk, úgy lesz egyre nagyobb szabású a szurdok. Sűrűn találunk pihenőhelyeket, és egyre gyakrabban kell fahidakon átkelnünk.
Hamarosan egy szélesebb részre érünk, ahol a foglalt, jó vizű Domini-forrásból frissíthetjük fel magunkat. A forrástól kezd utunk kalandossá válni, a völgy egyre szűkebb lesz, a sziklák egyre nagyobbak, több helyen csak a sziklafalba vájt falépcsőkön tudunk csak közlekedni.
A felső szakasz hivatalosan már nem jelölt turistaút, a piros kereszt jelzés balra eltér a hegyoldalba, megkerülve a szurdok legérdekesebb részét, maradjunk a völgyben, a legizgalmasabb részek csak most jönnek. Rövidesen egy nagy sziklakatlanhoz érünk, amelyből egy vaslétra vezet felfelé, ez az ún. Meteor létra. Kapaszkodjunk fel rajta, abszolút biztonságos, miután felértünk egy fahídon kelünk át, és úgy tűnik, nem lehet tovább menni a szurdokban.
Nyugodtan merészkedjünk be a nem túl bizalomgerjesztő szűk egyemberes kanyonba, ez talán a legizgalmasabb szakasz, 50-60 méteren keresztül tart ez az igazán szűk, mély kanyon, a hatalmas sziklafalak szorításában igencsak paránynak érzi magát az ember. A vége felé egyre szélesedik, majd teljesen kijutunk, aztán felfelé megyünk egy lépcsősoron és kiérünk egy pihenőhelyhez, itt már látjuk a visszatért piros kereszt jelzést is.
 
Július  2   hétfő: reggeli után ind. Budapestre, érk. Kaposvárra 16.42ó vonattal.

Szállás: Pilisszentkereszt 2-3-4 ágyas szobák, félpanziós ellátás /reggeli, vacsora/
Részvételi díj: 29.000.- Ft amely tartalmazza a szállást, félpanziós ellátással, az IFA-t, a vonat pót- és helyjegyeket,  a baleset biztosítást 5 napra.
 

A túrára előzetes jelentkezés szükséges, a jelentkezési határidő 2017 nov. 15.
Jelentkezés:
Berkes József        +36 30/230-7933
Benedek Balázs    +36 20/231-3564

A részvételi létszám  min. 18, max. 22 fő, a részvétel a jelentkezés sorrendjében történik.
 

A részvételi díj befizetése: előleg 10.000.-Ft  határidő: 2018 jan. 30.
                                                              teljes összeg határidő : 2018 ápr. 30.  
A LÉTSZÁM BETELT, TOVÁBBI JELENTKEZÉSEKET CSAK VÁRÓLISTÁRA TUDUNK FOGADNI !